8 Şubat 2013 Cuma

Cami inşaatı kazası için yazılı soru önergesi

Büyükşehir ve Başakşehir Belediyesi Bağımsız Meclis Üyesi olarak, geçtiğimiz Cumartesi günü Bahçeşehir 2. Kısım Mahallesi Boğazköy mevkiinde bulunan Boğazköy Merkez Camii inşaatında yaşanan elim kaza ile ilgili, Başakşehir Belediyesi'ne yazılı bir soru önergesi sundum.

 Büyükşehir ve Başakşehir Belediyesi Bağımsız Meclis Üyesi Ömer Kazancı'nın İsmet Yüksel adlı vatandaşın yaşamını yitirmesine neden olan kaza ile ilgili sunduğu yazılı önergesi şöyle:

"İstanbul ili Başakşehir ilçesi Bahçeşehir 2.kısım Mahallesi Boğazköy Mevkii 434 ada 8 parselin 7.300 metrekarelik kısmı 28 Mart 2010 tarihinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından, 07 Mayıs 2010 tarihinde ise ilçe meclisimizde 1/1000 lik planla “Dini Tesis Alanı” ilan edilmiştir.

2010 yılının sonlarına doğru bu alanda inşaat faaliyetleri başlamış, yaklaşık üst yoldan 30 metre aşağıya doğru harfiyat alınmıştır. İmar planlarında “Dini Tesis Alanı” ayrıntılı jeolojik etüt gerektiren alanda (JE3) kaldığı için gerekli zemin iyileştirme işlemleri kısmen yapılmıştır.

2 Şubat 2013 tarihinde 30 metrelik harfiyat alanına, içi yaklaşık 3 metre suyla dolu olan bu alana Bahçeşehir 2.kısım Mahallesinde oturan 1979 Şanlıurfa doğumlu İsmet Yüksel adında bir vatandaşımız, aracıyla düşerek hayatını kaybetmiştir. İsmet Yüksel'e Allah’tan rahmet, geride kalan yakınlarına sabır diliyorum.

Olay çok üzücü ve vahimdir. Fakat daha vahim olan başka konular mevcuttur. İnşaat etrafında hiçbir tedbir olmadığı, gerekli emniyet tedbirlerinin alınmadığı, inşaat alanına her alandan girilip çıkılması mümkün bir şekilde etrafı açık olduğu görülmektedir. Ayrıca inşaatın ruhsatıyla ilgili hiçbir açıklama ve tabela mevcut değildir. Bu inşaat alanı Boğazköy İÖO ve Boğazköy İMKB Meslek Lisesi yolu üzerindedir. Yani iki tane okulun öğrencilerinin servis araçları ve yaya olarak öğrenciler okullarına bu yolu kullanarak gitmektedirler.

Bu olay umarım belediyemize bir ders olmuştur. Yani bir musibet bin nasihatten evladır atasözü maalesef gerçek olmuştur. Sadece buradaki cami inşaatı ile ilgili değil, genel olarak Başakşehir genelinde yapılan inşaatların birçoğunda 3194 Sayılı İmar Kanunu ve İstanbul İmar Yönetmeliği’ne göre inşaat alanında bulunması gereken ruhsatla ilgili bilgileri içeren tabelalar, inşaatlarda yapı sahibinin her türlü tehlikeyi önleyecek şekilde yapı önü yanlarını tahta perde ve uygun malzeme ile kapatması, belediyenin uygun gördüğü takdirde geceleri aydınlatmayı sağlaması zorunlu olmasına rağmen, tüm bunlar maalesef yoktur.

Bu inşaat yani cami inşaatı belediyemizin yani kamunun bir inşaatıdır ve belediyemizin himayesinde yapılmaktadır. Biz kendi inşaatımızda kanunun getirdiği mükellefiyetleri uygulamazsak vatandaşların inşaatlarına nasıl mecburiyet uygulayacağız sorusunu kendimize sormamız lazım.

İşi ehline teslim etmek, sürekli uzman kişilerle çalışmak gerekliliği bir kez daha ortaya çıkmıştır.

- İmar Kanununa göre yasal olan 15 metrekare pergole yapmak isteyen vatandaşın işini mühürleyip bekleten, evinin veya işyerinin pimapenlerini değiştirmek isteyen vatandaşa bin türlü zorluk çıkaran zabıta ve İmar Müdürlüğü nerede acaba?

- Bu bölgeden sorumlu olan belediye yetkilileri bu cami alanının içerdiği tehlikeyi hiç görmediler mi?

- Cami derneğine gerekli uyarıyı yapmadılar mı?

- Yoksa bu işler belediyemizin işi değil mi?.


Buradaki tehlikeyle ilgili belediyemize, burada yaşayan vatandaşlarımız,muhtarımız ve bizler çok kez uyarılarda bulunmuş,tehlikeye dikkat çekmişizdir. Bu alanla ilgili aşağıdaki sorularımın yanıtlanması isteğiyle önergemin başkanlık makamına havalesini dilerim.

1– 434 Ada 8 Parsel sayılı yerdeki inşaat alanı ile ilgili verilmiş bir ruhsat, temel ruhsatı var mıdır? Varsa hangi tarihlerde verilmiştir?

2- Bu alanın harfiyatı yaklaşık 15 ay önce alınmış 30 metre yüksekliğinde bir temel çukuru açılmıştır fakat bir türlü inşaatın temeli atılamamış, kaba inşaaı tamamlanamamıştır. Belediyemizin himayesinde olan bu cami alanına gerekli yardım ve destek verilmeyecekti madem neden bu temel çukuru açılmıştır?

3- Belediyemizin imar ve zabıta yetkilileri bu alanın güvenlik tedbirlerinin alınmasını neden sağlamamıştır?

4- Bu alanla ilgili sorumluluğu bulunan belediye yetkilileri hakkında gerekli yasal işlemi yapıp haklarında soruşturma başlatmayı düşünüyor musunuz?

5- Belediyemizin İmar Müdürlüğü yetkilileri ve Bahçeşehir Bölgesi sorumluları bu inşaat alanına hiç gitmişler midir?

6- Cami Dernek Yönetimine yapılmış yazılı veya sözlü bir uyarı mevcut mudur? Bu alanın tehlikesiyle ilgili yapılmış bir tebligat mevcut mudur?

7- Cami inşaatına bugünden sonra gerekli destek ve yardımı vermeyi düşünüyor musunuz?"


2 Şubat günü Bahçeşehir 2.Kısım Mahallesi'nde bulunan Boğazköy Merkez Camii'nin yağmur suyu ile dolu inşaatına, Boğazköy'de ikamet eden 1979 Şanlıurfa doğumlu İsmet Yüksel virajı alamayarak uçmuş ve vahim bir kazaya kurban gitmişti.

Yapılan tüm kurtarma çalışmaları sonuç vermemiş, inşaatın çevresinde ve yol kenarında hiç bir ikaz levhası ve güvenlik tedbirinin olmadığı çukura düşen İsmet Yüksel adlı vatandaş yaşamını yitirmişti.

Ömer Kazancı

Büyükşehir-Başakşehir Belediye Bağımsız Meclis Üyesi

E-mail: omerkazanci@superonline.com.tr
            omerkazanci@bahcesehirnews.com

Facebook:facebook.com/omerrkazanci
Twitter: @omerrkazanci

http://www.bahcesehirnews.com/page.php?act=haberGoster&haberID=4756&name=cami-in-aat-kazas-i-in-mer-kazanc-yaz-l-soru-nergesi-verdi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder